Dintre plantele tinere de la începutul primăverii, aceasta îmi pare printre cele mai dificil de identificat corect fără o bază botanică solidă. Asmățuiul sălbatic (Anthriscus sylvestris) – numit și hașmaciucă – se aseamănă bine cu ruda sa cultivată, hasmațuchiul de grădină (Anthriscus cerefolium), ceea ce nu-i un lucru rău, dar și cu alte umbelifere foarte periculoase cu care nu-i de glumit, cum ar fi cucuta-mică, zisă și pătrunjelul-câinelui (Aethusa Cynapium) și cucuta (Conium maculatum), planta din ale cărei frunze a fost preparată băutura otrăvitoare care l-a ucis pe Socrate, dacă vă mai amintiți de la istorie.
Hașmaciuca este o plantă comestibilă, deși, prin comparație cu hasmațuchiul, se zice că ar fi mai puțin savuroasă și cu o aromă mai grea, dar asta este cumva normal pentru speciile sălbatice. Frunzele sale, frecate între degete, miros a anason și lemn dulce, iar acesta a fost și indiciul meu, în acest caz. Frunzele acestea tinere se pot consuma proaspete sau gătite, la fel și rădăcina, exact așa cum facem cu pătrunjelul, de exemplu.
Am întâlnit-o duminică la marginea sudică a Parcului Natural Comana, în pădurea Puieni, jud. Giurgiu.
”Hațmaciucă (Trans.- Năsăud). [fr. anthrisque silvestre; g. Kalberkropf]. Anthriscus silvestris Hoffm., syn. Chaerophyllum silvestre L. Plantă erbacee din fam. Umbelliferae, tulpină fistuloasă, striații adesea acoperite cu peri asprii în partea inferioară, în cea superioară glabră; frunzele lucitoare de 2-3 ori penatipartite, foliolele penatifide cu lobii oblong-lanceolați, ascuțiți; florile albe, rar gălbui, dispuse în mici umbele, formând umbele compuse la vârful tulpinei și ramurilor, involucrul lipsește sau numai cu 1 sau 2 foliole, involucelul cu 5 foliole ciliate; fructele oblonge sau lanceolat-lineare, netede, sau împăștiat- verucoase, sunt de 5 ori mai lungi decât rostul lor. Crește prin păduri, tufișuri, fânețe și prin poieni. Mai-Iunie.” (Zacharia Panțu, Plantele cunoscute de poporul roman, 1906)
Eu am gasit-o anul trecut in padurea de pe malul lacului Chitila. Am servit-o cu multa placere in salate de cruditati. Lasa un gust proaspat reinvigorant.
Si eu l-am gasit pe malurile raului mures in zona Ilia.Creste abundent mai ales pana cand infrunzesc copacii pentru ca este umezeala multa.Am sa incerc sa il consum si eu in salate,dar nu prea sunt obisnuit cu gustul de anason,