Etichete

nucile-de-sapun

Acum ceva (lungă) vreme postasem un indiciu legat de o nouă soluție, naturală și ecologică, pentru spălatul rufelor. Abia descoperisem, la rându-mi, nucile de săpun datorită unui articol nou, la vremea aceea, în care se povestea inițiativa unei tinere din Iași, care a importat, la noi, aceste fructe săpunoase de Sapindus mukorossi.

Am intrat pe pagina magazinului ei online și am comandat imediat un pachet, pe care l-am primit prin curier după câteva zile.

Pachetul conținea 500 gr de fructe uscate și un săculeț mic, alb, de pânză, împăturit și strecurat adânc între nuci. A trecut cam un an de atunci și am folosit aceste nuci de săpun la fiecare spălare (și pentru rufe albe și pentru cele colorate) – uneori ca atare, dacă rufele nu erau foarte murdare, alteori combinate cu o măsură de detergent ecologic, iar primul lucru pe care pot să-l afirm, înainte de orice, este că, de atunci, folosesc o cantitate mult redusă de detergent.

Nucile de săpun sunt, de fapt, drupele (fructele) unor specii de Sapindus ce cresc în regiunile globului cu climat cald și au fost folosite în scopuri igienice și medicale de câteva mii de ani de către triburile și populațiile care locuiesc aceste zone.

Coaja lor conține o cantitate foarte mare de saponini, solubili în contact cu apa și care, prin frecare (între palme sau prin forța de centrifugare a mașinii de spălat), eliberează o spumă albă ce ajută la îndepărtarea murdăriei.

Sigur că nu vorbim de pete imposibile, soluția aceasta fiind alternativa unui detergent ușor, dar, în experiența mea, au curățat, fără probleme, hainele transpirate, prăfuite sau impregnate cu mirosuri neplăcute, cum ar fi cel de mâncare sau de fum de țigară.

Au un miros neutru, de curat, foarte ușor acid când rufele sunt ude, dar care dispare complet la uscare. Pentru mine acest lucru este desirabil căci nu sunt o fană a parfumurilor sintetice, cum sunt cele din detergenții convenționali. În plus, faptul că nu contaminează apa este un motiv important să le folosesc în continuare.