rascovi

RÂȘCOV (Lactarius deliciosus sau Agaricus deliciosus). Ciupercă comestibilă cu pălăria de culoare portocalie-cărămizie și cu picior galben-portocaliu, care crește prin pădurile de fag și de brad și care secretă un latex.

Nume alternative

Râșcovi (Bucovina și Moldova), Bureti-dulci, Opintici, Pâinea-pădurii (Prahova), Pita-lui-Dumnezeu (Transilvania), Râșcovi-de-brad (Moldova), Râșcovi-de-fag (Moldova), Rișcovi (Trans.), Roșcovi (Transilvania și Brasov), Roșcovani (Transilvania).

Cum îi recunoaștem

Ciupercă comestibilă din familia Agaricaceae, cu palarie cărnoasă, la început convexă, umbilicată, devenind, apoi, plană sau chiar deprimată la centru, ca o pâlnie, cu marginile resfrânte. Are o culoare portocalie, roșu-cărămizie sau gălbuie și suprafață glabră (fină). Lamele himenului sunt inegale, puțin alungite pe picior, galbene ca sofranul, devenind verzui când sunt strivite. Piciorul este, de asemenea, galben-portocaliu, adesea pătat.

Este aromată, dulce sau puțin iute, cu carnea fragedă și miros placut. Este mult căutată în pădurile de fag și brad, atât vara cât și toamna și se poate mânca atât gătită, cât și crudă.

rascovi2