Etichete

, , , ,

fraga-tatarasca4

FRAGA-TĂTĂREASCĂ. Blitum virgatum (denumiri mai vechi: Chenopodium foliosum și Chenopodium virgatum) – varietatea eurasiatică și Blitum capitatum (sin. Chenopodium capitatum) – varietatea nord-americană. Sunt o plante erbacee anuale de tip străvechi din familia Amaranthaceae, genul Blitum, cu frunze dințate și flori roșii comestibile, asemănătoare fragilor. Prima este originară de pe supercontinentul eurasiatic, dar poate fi găsită și pe alte continente ca plantă introdusă, unde apare rar în habitatele nederanjate de culturi. Este o plantă rară, care se întâlnește în special în regiunile cu climat cald și sol calcaros, de aceea este mai degrabă familiară florei din sudul Europei și nord-vestul Africii. Uneori poate fi întâlnită și mai adânc în continent, în Balcani și Europa centrală. Faptul că planta are o denumire populară în limba română este un indiciu suficient pentru mine că ea a fost cunoscută și la noi. Din păcate, însă, fraga-tătăreasca este o plantă rară în flora spontană, însă vestea bună este că ea poate fi semănată și cultivată fără dificultate în grădini. Majoritatea semințelor comercializate, însă sunt ale varietății nord americane, care este extrem de similară și se pot achiziționa prin multe magazine online. Pentru cei interesați voi pune câteva linkuri la sfârșitul acestui articol.

Inițial a fost plasată în genul Chenopodium de către Carl Linnaeus în 1753, iar această clasificare s-a păstrat până în ultimul deceniu, când, în urma studiilor genetice, s-a constatat că la nivel molecular planta este diferită și în 2012 a fost reatribuită genului Blitum.

fraga-tatarasca1fraga-tatarasca5

Cum o recunoaștem?

Plantă erbacee cu tulpină dreaptă, ramificată la bază, ce poate crește între 15 și 70 cm. Are o culoare verde deschis și frunze ovate, cu o formă îngustă, triunghiulară sau romboidală, nu mai mari de 2-5 cm, cu margini drepte la frunzele tinere și dințate la frunzele mature. Elementul particular alambelor specii este inflorescența formată dintr-o aglomerare sferică de numai 2 cm. Ea apare în iunie-iulie și se dezvoltă în august-septembrie, când, de la distanță, florile cărnoase par să semene cu fragii. Inițial roșu-portocalii, ele devin un roșu-închis pe măsură ce se coc. Semințele din interior sunt plate, maro-roșiatic sau maro-închis, și nu depășesc 1 mm.

Este o planta nitrofilă, favorizând solurile bogate în nitrați, asemeni altor plante erbacee. Se spune că se  întâlnește acolo unde crește și socul, altfel, dacă aveți noroc poate o găsiți pe lângă terenuri virane, părăsite, cu teren calcaros sau nisipos.

Chiar și în literatura veche fraga-tătărească a fost considerată o plantă rară. Informațiile legate de răspândirea ei lipsesc din literatura de specialitate, de aceea se presupune că nu a fost niciodată o plantă foarte cultivată, cu excepția unui moment în Olanda secolului XIX. În prezent, fraga-tătăreasca se comercializează ca varietate horticolă, ciudățică și exotică, cu valențe decorative, sub denumirea englezească de Strawberry Spinach sau Strawberry Blite.

Varietățile cultivate, care au și fost selecționate și crescute în acest scop, sunt mult mai bogate în fructe decât exemplarele sălbatice. Firesc, aș spune…

Uz culinar

Plantele tinere se culeg și se gătesc asemeni spanacului. Se poate folosi planta cu totul, căci atât frunzele, cât și tulpina și florile/fructe sunt comestibile. Asemeni celorlalte plante erbacee, fraga-tătărească conține acid oxalic, o substanță care apare în mod natural în natură și care consumată în cantități mari împiedică asimilarea calciului în organism. Despre oxalați am scris în nenumărate rânduri.

Florile, confundate foarte des cu fructele, amintesc de gustul murelor supercoapte. Ele se coc treptat – întâi de la bază, de aceea culesul poate fi făcut în mai multe etape, de-a lungul întregii veri. Fructele sunt considerate de multe ori delicatese și se pot consuma ca atare sau adăugate la salate. Pentru că și ele conțin oxalați se recomandă consumul în cantități reduse. Dacă se întâmplă să aveți ocazia, nu mâncați prea multe deodată căci este foarte posibil să vă provoace tulburări gastrointestinale.

fraga-tatarasca2fraga-tatarasca3

Cultivare:

Semințe: