420-canepa

După cum povesteam ieri, istoria utilizării canabisului la noi în țară nu este o invenție recentă, vreo practică spurcată occidentală cum își imaginează unii.. Cânepa este o specie ale cărei origini preced cu mult apariția și evoluția hominidelor, de la primele specii bipede, până la noi. În fapt, cânepa primitivă (Cannabis ruderalis) a apărut acum peste 30.000.000 de ani (la fel ca sora ei, urzica), iar ele se răspândiseră pe teritorii vaste de-a latul vestului Asiei și în subcontinentul indian.

Primele triburi hominide care au plecat din Africa spre nord-est (să nu uitam că Europa a fost colonizată târziu din cauza factorilor de climă de atunci care făcuseră înaintarea spre nord imposibilă) trebuie să fi întâlnit  această plantă de foarte timpuriu. Civilizațiile nu apăruseră, oamenii se deplasau în cete mici în căutarea hranei a și a unor condiții de mediu mai plăcute. Treptat această migrație a început să se armonizeze cu cea a erbiovorelor mari, în funcție de anotimp, înainte și înapoi după iarba cea mai grasă.

Cine a folosit pentru prima dată canabisul? Nu putem știi sigur, însă putem specula pe baza informațiilor științifice. Probabil primul uz sistematic al cânepii le-a aparținut descendenților acestor primi colonizatori: triburile nomade din Asia Centrală, care pendulau pe un spațiu larg, de la Marea Neagră până la Munții Altai și din vestul Siberiei până în sud-vestul Asiei. De aici și primele descoperirile arheologice (semințe arse) răspândite în toată Asia de Vest și datate cam toate în aceași perioadă (12.000 de ani înaintea erei noastre). Acest teritoriu vast, cunoscut drept stepele asiatice, va fi locul de emergență a numeroase populații ce vor emigra periodic spre vest și nu numai. Nu e greu să ne imaginăm cânepa aruncată nopțile pe foc, după ospețele bogate în carne, aromatizând aerul greu de grăsime arsă și creând un cadru plăcut de relaxare pentru toți membrii tribului.

Aceste populații de vânători culegători se vor stabili treptat în câteva puncte cheie, de unde mai târziu vor influența evoluția întregii umanități: cultura sanscrită de pe Valea Indului, vechile civilizații iraniene dintre Caucaz și Pesinsula Arabică și, nu în ultimul rând, străvechea cultură neolitică ce se întindea, în nordul Mării Negre, de la Munții Carpați până pe Valea Niprului. Toate aceste prime culturi au evoluat și s-au consolidat datorită agriculturii. Iar una dintre cele mai importante culturi abia domesticite era cea a cânepii, pe care o cunoșteau din timpuri deja imemoriale, ale cărei semințe comestibile erau o sursa bogată de nutrienți și ale cărei fibre au fost poate primele fibre vegetale utilizate pentru confecționarea veșmintelor.

În timpurile Greciei Antice, când primele mențiuni în scris pomenesc triburile ”barbare” de la nord, aflăm despre obiceiurile sciților (nume generic atribuit popoarelor nomade din nordul Mării Negre), obiceiuri care se regăseau până mai jos la traci (populații ”semibarbare” de la marginea lumii grecești ce ocupau teritoriile balcanice din nordul Munților Rodopi până la Dunăre). Ce făceau acești traci și sciți, incluzând și triburile getice dintre ele? Inspirau fumul florilor de cânepă arse pe pietre încinse, atât în cadrul unor ceremonii religioase, cât și ca act recreațional. S-a păstrat chiar și numele lor (poate nu întotdeauna șamani) – kapnobatai, cei care merg prin nori/fum. Aceste mențiuni din scrierile grecești sunt susținute și de arheologie. Semințe de Cannabis ruderalis au fost descoperite în mormintele scitice din Munții Altai, dar și în așezările traco-getice.

Sciții au fost cei care au răspândit uzul cânepii sub forma fumului de canabis, iar civilizațiile de la granița stepelor asiatice vor dezvolta în timp toate varietățile de canabis cunoscute astăzi: europeană (Cannabis sativa) sau indiană (Cannabis indica).

Ce ne spune acest lucru? Că traco-geții erau niște drogați? Aș zice că tot pe atât pe cât sunt astăzi olandezii, sau locuitorii oricărui stat care a decriminalizat utilizarea canabisului. Acolo unde nu există restricții, nu va există nici disperarea obținerii unui lucru. Olandezii sunt un popor relaxat, harnic și extrem de civilizat în ciuda faptului că pot fuma canabis liber (și o fac cu siguranță). Același lucru este valabil cu populațiile din istorie – nicăieri nu apare vreo mărturie care să ne spună că abuzau sau că le-a fost dăunător. Pentru că nu este cazul.Canabisul a fost interzis abia în 1937, în Statele Unite, în urma unor interese economice ale unora, iar cultivarea cânepii a fost eliminată până în 1957. Treptat alte state au urmat acest exemplu și astăzi suntem în situația în care cânepa este acolo unde este: interzisă, temută, blamată – o isterie în masă care dăunează cu mult mai mult decât ar putea să o facă vreodată utilizarea ei sub orice formă: alimentară, industrială, medicală sau recreațională.

Happy 420 Day!