Etichete

telina4

ȚÉLINĂ. Apium graveolens. Plantă erbacee aromatică din familia Apiaceae cultivată ca plantă culinară. Poate că vă va surprinde, dar țelina crește și până la 1 m înălțime. Are frunze penate, compuse din frunzulițe romboidale, late de 2-4 cm și mari de 3-6 cm. Produce flori micuțe, de culoare untoasă, adunate în buchețele umbelifere și semințe ovoide, nu mai mari de 2 mm.

telina1

Cuvântul nostru țelină are o istorie veche. Romanii o numeau selinon, un termen pe care îl preluaseră din și mai vechiul cuvânt grecesc σέλινον (selinon). La rîndul lor, grecii moșteniseră termenul din limba vorbită de civilizația miceniană – serino, un cuvânt care apare consemnat în scrierea Linear B din Epoca Brozului. Alte limbi europene păstrează acceași etimologie: céleri (franceză), celery (engleză), Целина (bulgară), cельдерей (rusă), Sellerie (germană).

Deși primele dovezi arheologice ale utilizării țelinei apar în siturile egiptene (un exemplu sunt florile de țelină care făceau parte din ghirlandele descoperite în mormântul lui Tutankamon), primele mențini în scris ale țelinei s-au păstrat din epoca lui Homer, care pomenește la un moment dat în Iliada cum caii luptătorilor comandați de Ahile pășteau țelină sălbatică.

Grecii asociau țelina (datorită rădăcinii ei comestibile) cu divinitățile subpământene. Astfel că la înmormăntări, de exemplu, coroanele și ghirlandele pentru decedat erau împodobite cu flori și frunze de țelină. Dar ea nu se folosea numai în momentele funerare ci și la evenimentele speciale, unde era purtată în coronițele învingătorilor la Jocurile Nemeene și Istmice.

În Epoca Clasică grecească a existat chiar și un oraș numit după câmpurile de țelină sălbatică unde a fost fondat de către coloniștii greci. Este vorba de Selinus, în Sicilia, care și emitea monezi ce purtau imaginea unei frunze de țelină.

Astăzi, în Europa, țelina are două varietăți cultivate și comercializate: țelina pentru rădăcină (Apium graveolens var. rapaceum) și țelina cu tulpină dulce (Apium graveolens var. dulce). În România, varietatea cea mai cunoscută este, fără îndoială, țelina pentru rădăcină de la care se consumă bulbul ca rădăcinoasă și frunzele drept condiment. Tulpinile sunt folosite foarte rar.

Recent, însă, am observat în mai multe lanțuri de hypermarketuri tulpini de țelină dulce, comercializate sub numele exotic Apio, probabil de la denumirea latină Apium. Foarte rar observ pe cineva apropiindu-se de ele, iar reticența o atribui necunoașterii. Oare folosește cuiva să importăm inclusiv denumiri care nu ne spun nimic? Aceasta este și motivul pentru care am ales să includ țelina printre plantele uitate de pe această pagină.

În trecut țelina era crescută ca legumă pentru sezonul rece, pentru că rezistă destul de mult depozitată. Era considerată un aliment tonic, ce ajută organismul să se curețe de efectele regimului bogat în sare pe timp de iarnă. Să nu uităm că în alte epoci conservarea multor alimente se făcea prin sărare, dar și astăzi mâncăm excesiv de sărat, poate chiar mai mult ca oricând.

Cunoaștem țelina exclusiv ca rădăcină: salată, înăbușită, coaptă, în pilaf, sau ca supă-cremă, dar și pentru frunzulițele ei aromate. Însă eu îmi doresc să prezint țelina într-o lumină nouă – rețete pentru tulpinile sale dulci.

În alte țări vestice situația este exact pe dos, tulpinile de țelină sunt cele mai mult cunoscute și consumate, iar rădăcina este mai degrabă un mister pentru mulți. De accea am adunat aici o serie de rețete care să vă inspire să căutați mai multe detalii despre această plantă cu o istorie atât de bogată.

Tulpinile se pot consuma proaspete în salate, sandwishuri sau sau ca atare, în special cu sosuri de brânză. Din ele se poate face smoothie sau suc, simplu sau în combinație cu alte fructe și legume verzi (castraveți sau mere). Dar ele se pretează și la gătit, în mâncare sau supe.

telina2Salată de crudităși cu tulpini de țelină.

telina3Supă cremă din tulpini și frunze de țelină.

telina5Chiflă cu tulpini de țelină, piept de pui și maioneză.

telina7Suc din tulpini de țelină.

telina8

Semințele de țelină pot fi folosita drept condiment. Cel mai des sunt vândute în amestec cu sare grunjoasă – un mix numit celery salt, folosesc denumirea în engleză pentru că momentan la noi nu există un producător autohton al acestei combinații. Această sare de țelină este aromată și plăcută la gust și a devenit unul dintre ingredientele ”secrete” ale celor mai bune bloody-mary.

!Țelina poate cauza efecte adverse puternice celor alergici la această plantă, de accea producele care conțin țelină sau urme de țelină sunt marcate ca atare în toată Uniunea Europeană.