Etichete

, , , ,

miere-mana

V-ați întrebat vreodată cum adică miere de brad? Coniferele nu produc flori, în sensul convețional, prin urmare, cum pot extrage albinele nectarul? Căutând răspunsul în tenebrele internetului am învățat că mierea nu este produsă numai din nectarul florilor, așa cum îmi imaginasem și am ajuns să descopăr un produs special și minunat, potrivit chiar și celor alergici în mod obișnuit la acest tip de aliment.

Numită uneori miere de pădure sau, și mai potrivit, miere de mană, ea este obținută din secreția produsă de diferitele specii de afide (numite popular purici de plante) ce se hrănesc cu seva copacilor, reținând substanțele azotoase și eliminând apoi o substanță bogată în polizaharide pe care, în pădurile sărace în polen, albinele o găsesc potrivită pentru colectare. Această substanță lipicioasă se găsește pe ramurile tinere de brad, molid și zâmbru, dar și pe frunzele frasinului, fagului, arțarului și stejarului.

Mana, substanța dulce obținută natural prin procesarea sevei copacilor, apare atât în urma activității acestor afide, dar și ca rezultat al prezenței unor licheni ce trăiesc ca paraziți pe scoarța copacilor.

Spre deosebire de celelalte sortimente de miere, cea de mană conține melezitoză, sintetizată prin procesul de digestie al afidelor. Acest tip de zahar natural are un potențial de cristalizare ridicat, astfel că de multe ori puteți întâlni miere de mană zaharisită – un indiciu că aveți de-a face cu un produs de excelentă calitate.
În funcție de tipurile de plante, compoziția mierii de mană poate avea un grad mai mic sau mai mare de glucoză. Conținutul scăzut al acestei substanțe face mierea mai fluidă.

Mierea de mană are o culoare închisă cu tentă verzuie, rosiatică sau brună datorată conținutului bogat în substanțe minerale. Gustul ei este diferit de sortimentele de miere obținută din polen – este intens și bogat cu accente caramelizate și o mai mare vâscozitate.

Conţine substanţe antioxidante (fenoli și flavonoizi), proteine și minerale în proporție de până la 10 ori mai mare decât alte feluri de miere. Este bogată în acizi organici, vitamina C și cele din grupul B, inhibină (un bactericid puternic) și enzime. Mai conține calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor și seleniu ce se asimilează mult mai bine de către organismul uman decât cele din suplimentele artificiale.

Mierea de mana este un laxativ foarte bun, are acțiune antiseptică și antiinflamatoare fiind indicată în tratarea afecțiunilor respiratorii, mai ales acum iarna.