Etichete

, , ,

VANATA-AFRICANA2

VÂNĂTA-AFRICANĂ. Solanum aethiopicum. Plantă erbacee din familia Solanaceae originară din zona orientală a Lumii Vechi, din estul Africii până în Asia. În prezent, a fost aclimatizată cu succes în Europa, America de Nord și de Sud și Australia.

Planta a devenit cunoscută lumii occidentale relativ recent. Este întâlnită sub tot felul de denumiri atribuite ca rezultat al morfologiei plantei: mock tomato (pseudo-roșie), garden-eggs (ouă-de-grădină), Ethiopian-nightshade (solanină-etiopiană). Deși la noi este cunoscută puțin, vânăta africană este adaptată perfect condițiilor de climă și sol și poate fi crescută cu succes în grădină. În unele referiri în limba română la această plantă s-ar putea să o mai întâniți cu numele de vânătă-orientală sau chiar vânătă-ornamentală.

VANATA-AFRICANA1 VANATA-AFRICANA10

Așa cum indică numele, vănăta-africană este înrudită cu vânăta obișnuită, doar că are tulpini mai subțiri cu ocazionali țepi, frunze mai deschise la culoare, mai puțin păroase și marginile mai ondulate. Florile sunt albe, mici, grupate în inflorescențe penate, câte 5 sau mai multe. Fructele sunt rotunde sau ovale, uneori alungite și pot fii galbene, portocalii, roșii și uneori dungate cu verde.

Vânăta-africană este o rezultatul domesticirii și selecțiilor repetate a unei specii de Solanum primitivă: Solanum anguivi, o plantă care se întâlnește încă în flora spontană din Orient.

În epoca sclavagismului american, când femei și bărbați de pe continentul negru erau răpiți de negustorii de sclavi și transportați cu corăbiile peste ocean în noile colonii fondate de europeni, vânăta-africană a fost și ea importată în Lumea Nouă. În prezent o varietate numită jiló este cultivată pe scară largă în Brazilia, unde este folosită și consumată drept dintre cele mai populare legume.

În Europa Occidentală vânăta-africană a fost introdusă pe la sfârșitul anilor 1800 pe filieră italiană și s-a făcut cunoscută treptat în anumite comunități agricole, fără să reușească niciodată cu adevărat să se impună în fața altor legume. De fapt, în toată Europa, cel mai cunoscut loc unde se cultivă vânătă-africană în scopuri comerciale rămâne zonă agricolă din jurul orășelului Rotonda, din regiunea sud-italiană Basilicata, unde este cunoscută sub numele de melanzana-rossa.

Dar în Balcani este posibil ca această plantă să fi fost introdusă chiar mai devreme, pe filieră turcească – de fapt, una dintre varietățile cele mai cunoscute ale vinetei-africane este cea numită Turkish-orange sau portocală-turcească. Eu am descoperit-o alături de o serie de exemplare din mai multe soiuri de vânătă-africană în Grădina Botanică din București, în secțiunea Din Grădina Bunicii, amenajată în 2011 în spatele serelor de expoziție și dedicată plantelor cultivate în curțile de la țară.

Dar cât de cunoscută este la noi această plantă rămâne de văzut și măcar odată avem o paralelă cu situația din vest, unde Solanum aethipicum este mai degrabă încă o specie exotică. Deși, cum spuneam, se pretează minunat condițiilor de climă și de sol de la noi din țară.

Iar acum partea care ne preocupă: vânăta-africană este comestibilă, dar – spre deosebire de ruda ei adusă din America, roșia – frunzele acestei plante sunt cea mai nutritivă parte a plantei, uneori chiar mai bogate în vitamine ca fructele.

Fructele se pot consuma crude, sau gătite – însă un detaliu important este că ele trebuiesc recoltate când fructul este verde-portocaliu, iar coaja nu s-a întărit foarte mult. Datorită conținutului de saponină – întâlnită în toate plantele genului Solanum – fructele diferitelor varietăți pot avea un grad mai mare sau mai mic de amăreală.

VANATA-AFRICANA3Vânătă-africană, dovlecei, ardei și măsline în sos dulce-acrișor.

VANATA-AFRICANA6Sepie cu vânătă-africană de Rotonda.

VANATA-AFRICANA5Vânătă-africană Turkish-orange cu parmezan și măsline.

VANATA-AFRICANA9Vinete-africane umplute cu orez, stafide și fistic.

VANATA-AFRICANA4Vinete-africane prăjite, cu sos dulce-acrișor caramelizat și fistic.

VANATA-AFRICANA8Tartă cu brânză de capră și vinete-africane.