Etichete

, ,

gherghin4 Crataegus este un gen de arbuști din familia Rosaceae, întâlnit în zonele cu climă temperată de pe continentele emisferei nordice.

Etimologie

Popular, la noi, păducelului îi se mai zice și gherghin, gheorghin, mărăcin-alb sau, simplu, mărăcine, termeni care desemnează cel mai des specia Crataegus monogyna (gherghinul comun) și o alta venită cine știe în ce timpuri din Asia, C. pinnatifida (gherghinul chinezesc). Vechea titulatură botanică C. oxyacantha, ce poate fi încă întânită în unele dicționare românești sau articole de pe internet, în prezent este considerată învechită de către comunitatea botanică mondială.

Cum îl recunoaștem?

Păducelul este un arbust de dimensiunii medii, în cazuri excepționale atingâng înălțimea unui copac (5-15 m) și se poate întâlni prin crânguri și pe lângă marginile pădurilor din zonele de stepă, până la deal și munte. Au scoarța gri, cu fisuri longitudinale și dezvoltă crengi cu țepi de 1-3 cm. Înfloresc primăvara, flori albe micuțe, care mai târziu fac fructe roșii (rar galbene), ovale, cu un sâmbure (C. monogyna) sau mai mulți (C. pinnatifica), numite gherghine.

gherghin

ghrghin2

gherghin1

Uz medicinal

În medicina tradițională, gherghinele erau considerate cel mai bun leac al naturii în tratarea bolilor de inimă, iar extractul de gherghine era folosit ca medicament în afecțiunile cronice.

Uz alimentar

Dar fructele acestea au veleitati dincolo de zona medicinală. Ele se pot consuma crude și au un gust acru-delicat, dar, mai ales, se prepară sub formă de siropuri, gemuri, jeleuri, se fac vin sau o băutură asemănătoare cu vișinata sau cornata. Pe vremuri fructele erau căutate de copii la marginea satelor, iar toamna, când celelalte fructe începeau să se ducă, femeile ieșeau să le culeagă și să le adune la cămară. Astăzi ele fac deliciul turiștilor din China, unde se găsesc de vânzare pe stradă sub forma unor țepușe de bambus cu fructe trase prin zahar caramelizat. Pe lângă aceste preparate dulci există posibilitatea sosurilor pentru mâncare, cum este sosul haw-sin, sau ketchupul englezesc din gherghine. Petalele florilor de gherghin, ca și frunzele tinere, sunt și ele comestibile și se pun primăvara în salate sau sunt adăugate la parfumarea și aromatizarea mierii.

gherghin2Gherghine confiate, în China. gherghin3Gem de gherghine, în Rusia. gherghin5Ceai de ghergine galbene, în Liban. gherghin6Ketchup englezesc de gherghine (hawthorn berries).

Folclor

Gherghinul apare în multe dintre legendele și poveștile vechilor civilizații europene. Celții spuneau că gherghinele te vindecă de inimă zdrobită în dragoste. Iar folclorul popoarelor balcanice avertizează că numai lemnul de gherghin, bun rezistent la putrefacție, este potrivit pentru țepușele contra vampirilor.