Etichete

, , , ,

soc2

SOC. Nume dat mai multor specii de arbuști de dimensiuni mici, aparținând familiei Adoxaceae. Socul, cu diferitele sale varietăți, ne este relativ familiar tuturor, în special florile mari, albe, care au fost culse de secole, prin luna mai, pentru socată.

Cum îl recunoaștem?

Are frunze pinate, alcătuite din 5 până la 9 frunzițe alungite (între 5-30 cm) cu margini zimțate. Florile hermafrodite, grupate în inflorescențe generoase albe sau crem și cu fructele sub formă de boabe negre-albăstrui sau roșii (foarte rar galbene sau chiar albe). Speciile de soc se întâlnesc în flora spontană din zonele temperate și subtropicale de pe toate continentele, cu pregădere în emisfera nordică. Multe dintre specii sunt cultivate mai degrabă pentru calitățile ornamentale.

varietati de socsoc7Sambucus nigra.

Etimologie

Numele genului, Sambucus, vine din sabucus, numele dat de romani plantei. Alte nume românești, folosite regional, sunt: holer, hoz, iboz, scorpat.

Utilizări culinare

Dintre toate speciile de soc, cea mai răspândită în flora spontană de la noi este Sambucus nigra, adică socul cu fructe negre. În copilărie am fost învățată – ca mulți alții – că bobițele acelea indigo care atârnau în ciorchine prin bălăriile de la marginea satului sunt toxice și sub nici o formă nu aveam voie să le mâncăm. Astăzi, descopăr lucruri noi despre o plantă pe care o credeam bine știută.

Fructele crude ale majorității speciilor de soc conțin o substanță chimică aglicozidă care, în urma procesării în organism, se transformă în cianură. Acest cuvânt pe care l-am învățat în adolescență din carțile Agathei Christie mă duce automat cu gândul la otrăvire, însă adevărul este că ar fi nevoie de o cantitate uriașă ca intoxicația să se întâmple. O mână de fructe coapte de soc nu o să vă facă nimic, mai mult de atât ar putea provoca cel mult un deranj la stomac persoanelor sensibile. Gustați fără teamă și vă veți învăța propria limită. Însă, gătite, toate fructele de soc devin cât se poate de ușor digerabile și delicioase și este cu atât mai minunat că ele pot fi preparate în modalități variate, la fel de bine ca afinele, de exemplu.

Și acum adevărata supriză. Sambucus nigra, adică socul de la noi, este singura varietate a cărei fructe devin comestibile fără restricții în momentul în care s-au copt complet. Dar, dacă vă este încă teamă să va expuneți familia la fructele de soc despre care ați învățat atâta timp că sunt toxice, încercați-le gătite. Căldura focului anihilează toxina cianidică.

Când spunem soc, cu toții ne-am obișnuit de mici să ne gândim la socată. Părinții mei o preparau în damigene imense, cu miere și lămâie și era cu atât mai bună cu cât era lăsată câteva zile la fermentat.

Dar există atâtea alte bunătăți ce pot fi preparate din fructe: dulceațăgem, jeleu, sirop, tarte și prăjituri. Încercați rețetele acestea apăsând linkul din cuvinte și veți fi uimiți.

Iată cum le folosesc alții:

  • În Anglia se face un sos pentru mâncare cu bobițe de soc, chutney cum îi spun ei.
  • În regiunile germanice există un fel de mâncare tradițional numit Fliederbeersuppe, care este o supă de fructe de soc.
  • Ungurii folosesc și ei fructele și fac un soi de palincă.
  • În Suedia snapsul aromatizat cu fructe de soc este o băutură populară.
  • Belgienii au Beers Vlierke, berea cu fructe de soc
  • Iar în țările de limbă engleză este bine cunoscut Elderberry Wine, vinul de soc.

soc1Plăcintă cu fructe de soc.

soc3Negresă cu soc.

socGem de soc.

Utilizări medicinale

Un studiu publicat în Journal of Alternative Complementary Medicine a relevat că dintre subiecții suferind de influenza B cei tratați cu extract din fructe de soc, în opoziție cu cei cărora li s-au dat medicamente placebo, s-au recuperat mult mai rapid. Alte studii asemănătoare au demonstat că acest tip de extracte sunt benefice în cazurile de răceală, vindecând pacientul mult mai repede.

Din timpuri străvechi socul a fost folosit ca plantă medicinală în special în afecțiunile legate de aparatul respirator, în cure de slăbire, sau pentru ameliorarea cirozei – pe internet există multe articole despre beneficiile terapeutice ale acestei plante, dacă vreți să căutați mai departe.