Etichete

, , , , , , , , , , , , , ,

racovina6

RĂCOVÍNĂ. Stellaria media. Plantă anuală din flora spontană, de mici dimensiuni, cu tulpină târâtoare, omniprezentă în spațiile verzi chiar și din orașe, în grădini, și pe terenuri necultivate din toată țara, până la o altitudine maximă de 1600 m. Răcovina este o plantă cu morfologie variabilă, de aceea sunt cunoscute un număr de varietăți regionale, adaptate specificilui zonal. Este o plantă căutată și consumată cu plăcere de păsările de curte, de unde și numele său în limba engleză, chickweed. Este originară din emisfera nordică, posibil din regiunea meditereneeană, răspândindu-se apoi pe toate continentele cu climă temperată, din Europa până în Asia și America de Nord, însă astăzi se întâlnește în flora spontană din toată lumea.

Cum o recunoaștem?

Răcovina are tulpina târâtoare și fragilă, uneori lungindu-se considerabil. Frunzele, rar mai mari de 1,5 cm, au aspect suculent, lucios și o culoare verde deschis. Au formă de ou, cu vârful ușor ascuțit și cresc perechi la nodurile tulpinii. Florile, care apar din martie până la sfârșitul toameni, sunt micuțe, albe, cu câte 5 petale ce au o formă specială încât par a fi 10. Un alt element specific este că florile sunt mai mici decât sepalele. Ele se deschid dimineața și rămân astfel pentru tot restul zilei-lumină, exceptând momentele de ploaie sau cer puternic înnorat. Seara florile se închid. Semințele se formează într-o capsulă micuță, care la maturitate se deschide lăsând semințele în bătaia vântului.
Un element caracteristic al răcovinei este o linie de perișori foarte fini care cresc pe tulpină și care, atunci când întâlnesc o pereche de frunze, își schimbă direcția și apare pe cealaltă parte a tulpinii.Există câteva specii asemănătoare răcovinei, cum ar fi cele din genul Cerastium, însă lor le lipsesc atributele culinare. Diferenţa se poate face uşor – răcovina are acești perișori care cresc doar pe o parte a tulpinii, spre deosebire de rudele sale necomestibile care au peri pe toată suprafața.

racovina1racovina

Etimologie

Numele răcovină are o etimologie necunoscută, însă ar putea proveni din slavul rakovina (găoace), datorită sepalelor care închid floarea. La noi în țară mai este numită regional și iarba-găinii sau iarbă-de-păsări, termeni similari cu cei din limba engleză pe care i-am menționat mai sus. Îi se mai spune aurică, cuișoriță, ghețișoară, rocoțel, scânteiuță, coadă-de-găină, steluța-fetei, steluță-albă, racuină, răcoină, rocovină.

Uz culinar

Cel mai des, răcovina este considerată buruiană dăunătoare culturilor, însă planta este comestibilă, nutritivă și chiar delicioasă. Poate fi folosită proaspătă în salate sau adăugată ca verdeață la mâncăruri gătite, la omlete, fritate, papare sau clătite. Preparată astfel are un gust greu de distins față de cel de spanac și la fel de multe calități nutritive. Este bogată în vitamina A și C, fier, magneziu, calciu, zinc. Poate fi pregătită și sub formă de pesto, la fel ca alte plante verzi.

racovina4Pesto din răcovină cu busuioc, usturoi, semințe de pin sau de floarea soarelui, piper și lămâie.

racovina2Sandwich cu humus, ardei kapia copt răcovină proaspătă.

racovina3Paste cu răcovină.

racovina5Salată cu răcovină.

racovina3Răcovina este unul dintre cele 7 ingredinte de bază din rețeta tradițională japoneză, nanakusa-gayu, care se consumă în mod tradițional în preajma Festivalului celor Șapte Ierburi, Nanakusa-no-sekku, desfășurat pe 7 ianuarie.

racovina2racovina4

Uz terapeutic

Pe vremuri, fiertura de răcovină era folosită împotriva constipației și ca măsură naturală de reducere a obezității. Există multe alte întrebuințări tradiționale ale răcovinei, pomenite prin diverse scrieri medievale. John Gerard, chirurg si pasionat de botanică, a publicat în 1597 Herbal, o traducere cu adăugiri a cărții olandezului Rembert Dodoens, publicată mai devreme, în 1554, în care pomenește răcovina ca remediu medical în diverse afecțiuni: infuzie pentru ameliorarea tusei, drept cataplasmă pentru umflăturile picioarelor și a abceselor și spălături pentru tratamentul râiei. Nu există cercetări moderne care să susțină științific aceste afirmații, însă mulți herbaliști moderni recomandă răcovina pentru calitățile sale diuretice, emoliente și pentru conținutul de vitamine.

Surse: