Etichete

, , , ,

lucerna-germeni1

LUCERNĂ. Medicago sativa. Plantă perenă din familia Fabaceae ce poate crește până la 1 m înălțime și care dezvoltă o rădăcină adâncă cu ramificații uneori de peste 10 m, ceea ce o face foarte rezistentă la secetă. Are frunze mici ce seamănă superficial cu cele ale trifoiului și ciorchini de flori violet. Aria de origine a lucernei era amplasată în Orientul Apropiat, pe teritoriul vechiului Imperiu Persan și a actualului stat Iran. În Antichitate ea a fost adusă în Europa pe filiera grecească și a fost folosită în special ca nutreț pentru animale de către armata romană, care a popularizat-o de-a lungul întregului continent.

medicago-sativa

Astăzi, lucerna este cultivată în toată lumea și se folosește drept nutreț, din care se obțin produse pentru animale. Este planta cu cea mai mare valoare nutrițională dintre toate culturile cunoscute și calitate adăugată la producția mare pe hectar. Aceste aspecte o propulsează în topul culturilor dedicate animalelor, mai ales celor care oferă lapte, datorită unui compus numit galactagogue, o substanță care stimulează lactația.

Asemenea calități excepționale o fac căutată și ca hrană potrivită consumului uman. Pare că am ajuns să respingem automat termenul ”furajer”, pe care îl asociem automat cu mâncarea din troc, însă multe dintre aceste plante furajere atât de indicate pentru menținerea în formă fizică excelentă a animalelor ne fac și nouă la fel de mult bine.

În realitate, frunzele foarte tinere și, mai ales, lăstarii abia încolțiți de lucernă, sunt foarte indicate cosumului uman, fiind bogate în proteine, calciu, minerale, vitamina C, D, E, vitaminele B și K.

Consumul frunzelor tinere de lucernă au fost recomandat de cel puțin 1.500 de ani în medicina antica chineză și ayurvedică, mai ales în cazul problemelor de digestie. Frunzele mature conțin cantități mari de fibre și celuloză, ceea ce le face greu de digerat, însă frunzele uscate se consumă ca suplimente alimentare, sub formă de praf (powder), tablete sau infuzie.

Însă cea mai deliciosă parte a lucernei sunt lăstarii tineri, de câteva zile. În prezent, în supermarketuri se poate găsi o varietate destul de mare de germeni de plante și sper că asta va încuraja consumul lor, pentru că au proprietăți minunate și sunt extrem de hrănitori. Prin Occident, există un întreg trend legat de cultura acestor sprouts, cu site-uri pline de sfaturi legate de cum să-i crești acasă și altele cu recipiente dedicate exclusiv cultivării lor. Dar, în realitate, pot crește la fel de bine și într-un borcan cu puțină apă, sau chiar în ceșcuțe.

Acești germeni au niveluri minime de grăsimi saturate, sodiu și colesterol, ceea ce îi recomandă în aproape orice dietă. Pe de altă parte, sunt bogați în proteine, vitamina A, calciu, vitamina C și K, riboflavină, niacină, tiamină, acid folic, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru și mangan. Se consumă cruzi, în salate, sandwichuri, pachețele de primăvară, rulouri cu legume, lipii umplute, presărați deasupra altor preparate – din nou, imaginația este limita. La fel ca și frunzele tinere, germenii de lucernă pot fi un ingredient excelent în smoothiurile verzi sau cu fructe.

lucerna-suc

Surse: