Etichete

, ,

bobi5

BOBI s.m. Vicia faba. Plantă leguminoasă, agățătoare, cu păstăi și semințe turtite, asemănătoare cu cele de fasole, față de care sunt considerabil mai mari.

Bobul crește în vrej până la 2 m și are o rădăcină serioasă ce poate rivaliza în lungime cu tulpina. Frunzele bobului au o culoare aparte, verde-argintiu și sunt compuse din 2-6 foi cu formă eliptică, așezate penat. Florile sunt albe cu irizații violet și pete mari, negre. Păstăile conțin de la 3 la 8 boabe verzi, care la maturitate deplină devin maroniu-închis. Bobul sălbatic are păstăi micuțe de 5-10 cm, în timp ce variantele crescute prin culturi selecționate pot avea păstăi pănă la 25 cm.

bobi3

Originar din Europa Meridională și Orientul Mijlociu, este cultivat astăzi pe toate continentele cu climă temperată. Tolerează aproape toate tipurile de sol, favorizându-le pe cele cu pH mediu spre alcalin.

Cuvântul românesc bob are origini slavone, fiind regăsit în mai multe țări de limbă slavă. Termenul internațional, fava, vine direct din latină, faba = boabă.

Bobul a fost consumat și cultivat în Lumea Veche de peste 6000 de ani, alături de mazăre, linte și năut, pentru calitățile sale nutritive. Este nepretențios cu solul și, în plus, datorită rădăcinilor puternice, este cultivat pe marginile altor culturi pentru că fixează azotul și împiedică eroziunea.

Bobii se extrag din păstăi când sunt verzi și fragezi, pe la jumătatea verii, iar cei ai plantelor crescute în solare chiar de la sfârșitul lui mai. Frunzele înmugurite și păstăile tinere sunt de asemenea comestibile și pot fi adăugate la diverse mâncăruri ca atare. Pentru a fi folosiți, bobii trebuie mai întâi opăriți în apă fierbinte pentru a li se îndepărta pielița care se va desprinde ușor.

Modalitățile de preparare ale bobilor verzi sunt nenumărate și asemănătoare cu ale mazărei. Când însă sunt lăsați să crească la maturitate deplină și se întăresc, devin un fel de fasole mare și pot fi gătiți în aceleași feluri. De fapt, în țările de limbă engleză, bobul mai este cunoscut ca broad-beans – fasole-lată. Diferența este dimensiunea mare și gustul proapăt, dulceag, cu textură fină. Pot fi puși în ciorbe, supe-creme, adăugați la fierturi, mâncați natur cu unt, prăjiți cu sare ca năutul, sau făcuți piure (iahnie). Două vechi rețete românești cu bob verde se găsesc în cartea lui Constantin Bacalbașa, Dictatura Gastronomică, publicată inițial în 1935 și reeditată în 2009.

Mâncarea de bobi este cunoscută mai mult în Moldova, de aceea moldovenii îl vor recunoaște, însă în celelalte regiuni ale țării consumul acestei plante aproape s-a pierdut. Cu toții am auzit și chiar am încercat falafelul oriental, dar puțini știu că ingredientul principal pentru această rețetă este nimeni altul decât bobul.

În forma uscată, bobul poate fi găsit în magazinele arăbești și chiar în unele hypermarketuri, sub numele de fava beans. Însă bobul verde este minunat și, dacă aveți șansa de-al găsi proapăt, vă recomand din toată inima să îl gătiți acasă după oricare dintre variatele de rețete de pe internet. O să îl iubiți!

bobi1

Glosar de nume în alte limbi: fava, broad-beans (eng.), fève (fr.), fave (it.).

Surse foto: macrochef.wordpress.com, food52.com.