Etichete

,

macris1

MĂCRÍȘ s.m. Rumex acetosa. Plantă cu tulpină moale și suculentă, care răsare an de an din aceeași rădăcină foarte rezistentă. Are frunze alungite, cu gust acrișor, ce pot crește până la 60 cm la maturitate. Frunzele de la bază au formă de vârf de săgeată, iar cele superioare cresc la capătul tulpinei și prind frecvent o tentă roșiatică. Face parte din familia Polygonaceae și este rudă apropiată șteviei.

macris2

Etimologia cuvântului este una controversată, în cele mai multe dicționare fiind trecut cu origine necunoscută, dar propunerea că măcriș este o transformare a cuvântului acru-acrișor mi se pare plauzibilă.

Planta crește în soluri bine irigate și favorizează un mediu umed, fiind rezistentă la diferențele de temperatură. Este crescută pentru frunzele sale cărnoase, care se culeg când planta este tânără. Se întâlnește prin poieni, lunci, la marginea drumurilor, pe câmpuri și în grădini, crescută sălbatic.

Măcrișul a fost cunoscut de milenii în flora spontană de pe continentul european, vestul Asiei și nordul Africii. Primele civilizații au început să îl cultive, astfel că, prin selecții repetate, s-a obținut măcrișul-de-grădină, care nu este altceva decât ștevia.

În România, frunzele sunt folosite în mod tradițional în ciorbe, diferite fierturi cu carne sau fără, în sosuri și salate. Gustul acrișor este dat de acidul oxalic conținut de plantă în cantități mici, nepericuloase. În cantități foarte mari, în stare crudă (în bucătărie nu este cazul pentru ca nu se ajunge la acel volum), poate fi fatal pentru că acidul oxalic scade timpul de coagulare al sângelui și provoacă hipocalcemie.

Este bogat în vitamina C, vitaminele B, potasiu, caroten, magneziu, fosfor, proteine, tanin și fier.

În lume, măcrișul este consumat într-un mod similar spanacului sau șteviei, toate trei fiind folosite adeseori împreună în mâncăruri. Ciorba acrită cu măcriș este o specialitate est europeană, pe când în Occident este preferată supa cremă. Poate fi adăugat la salatele cu cartofi, sfeclă coaptă, la carne roșie, sau păsări de țară, în plăcinte, quiche sau ca verdeață în supe – orice se potrivește cu un gust acrișor. Doar imaginația vă poate limita!

macris5

Surse foto: fitmamarealfood.com, food52.com, susansumptuousuppers.wordpress.com.