Etichete

, , , ,

Nasturel1

NĂSTURÉL, s.m. Nasturtium officinale. Plantă semi-acvatică, care înflorește an de an, preferând zonele mlăștinoase cu sol alcalin (calcaros) din apropierea apelor curgătoare. Are frunze verde închis și tulpini goale în interior, ce dezvoltă rădăcini pe toată lungimea lor, formând tufe întinse. Florile apar din iunie până în septembrie, au 4 petale și cresc în buchet la capătul tulpinilor. Apare spontan pe un areal larg, din Europa până în Asia, și este una dintre cele mai vechi ierburi consumate de homo sapiens.

În România, năsturelul mai este cunoscut drept măcriș-de-baltă, năsturaș sau creson de apă (din fr. cresson), alături de denumirile importate: crescione (din it.) sau watercress (din eng.).

Nasturel2

Este un membru al familiei Brassicaceae, înrudit cu ridichea.

De-a lungul istoriei europene, năsturelul a fost utilizat ca aliment, condiment și plantă medicinală. Frunzele stimulează eliminarea toxinelor prin urină și îmbunătățește digestia. Planta conține iod și vitamina C, fiind indicată în asteniile de primăvară, iar sucul ei are efect antidot împotriva nicotinei, ducând și la scăderea glicemiei în diabetul zaharat. Popular, se mai spune că acest suc, amestecat cu cel de urzică, frânează căderea părului. Un studiu britanic din 2004 al Universității din Southampton a demonstrat că, prin consumul regulat, năsturelul inhibă dezvoltarea cancerului la sân.

Frunzele se culeg tinere și se consumă proaspete în salate, garnituri sau sucuri obținute prin stoarcere. Tăiate mărunt, ele condimentează minunat preparatele reci, mai ales cele pe bază de lapte. Au un gust aromat, acrișor și ușor picant.

Ca toate plantele comestibile de primăvară, după ce înflorește devine amărui. Fiind adaptat la mediul semi-acvatic, năsturelul nu poate fi conservat nici prin uscare, nici prin congelare, căci își ompromite proprietățile. La fel – gătită prin tratament termic, planta iși pierde o parte din calități, deși supa de năsturel este o specialitate franceză foarte apreciată.

Nasturel3

Poate fi crescut in interior, în ghivece bine udate. Industrial planta este comercializată în supermarketuri numai în pungi de plastic vidate care conțin umezeală și suficient aer care se protejeze frunzele de strivire. Au termen de valabilitate de numai două zile. Se mai poate găsi sub formă de muguri germinați.

Năsturelul este contraindicat în timpul sarcinii, deoarece aceasta poate produce contracții uterine. În Talmudul evreiesc, scris acum aproape 2500 de ani, se spune că năsturelul, amestecat cu oțet, poate opri sângerările.

Nasturel4

Surse foto: dashandbella.blogspot.com, hungerandsauce.blogspot.com.