Etichete
calce-mică, grâușor, salată-de-câmp, scânteiuță, scânteiuță-galbenă, scorbutăriță, sălățea, sălăgea, untișor, untul-vacii
UNTIȘÓRUL (Ficaria verna, mai vechi Ranunculus ficaria). Plantă de dimensiuni mici, cu flori ca niște rozete galben-aurii și cu frunze cărnoase și lucioase, aflate la capătul unei tulpinițe lungi. Înflorește de la sfârșitul lui februarie până la începutul verii. Aria sa de creștere se întinde din Europa până în stepele vestice ale Asiei, fiind introdusă relativ recent și în America de Nord.
Cum îl recunoaștem?
Este una dintre primele flori primăvăratice – apare prin păduri, lunci, câmpuri și grădini, aproape înainte ca iarna să se sfârșească. Preferă zone umbroase și sol umed, fiind una dintre puținele plante care prosperă la umbra copacilor, unde formează un covor des de plăntuțe. Florile se închid noaptea sau înainte de ploaie, când cerul se întunecă, și se redeschid la apariție soarelui. Petalele exterioare sunt verzi, astfel că floarea închisă este camuflată în mijlocul frunzelor.
Frunzele și florile sunt comestibile crude doar când planta este tânără, prin martie și aprilie. Planta matură dezvoltă o toxină numită protoanemonină, evitată de animale, care însă prin procesul uscării la soare sau prin gătit la cald se transformă în anemonină, o enzimă cu proprietăți antispasmodice și analgezice. Pe măsură ce primăvara avansează spre vară, florile pălesc și frunzele se usucă. Rămâne rădăcina compusă din tuberculi mici care se separă între ei și din care anul următor vor ieși noi plante.
Îl cunoșteau romanii, în ale căror scrieri apare repetat și, cu siguranță, era familiar populațiilor din spațiul carpatin-pontic, încă din neolitic, pentru că este răspândit în toată țara.
Etimologie
La noi, în funcție de regiuni, îi se mai spune și grâușor, sălățea, sălăgea, calce-mică, salată-de-câmp, scânteiuță-galbenă, scorbutăriță, scânteiuță sau untul-vacii. Numele său cel mai cunoscut trebuie să vină de la gustul uleios, persistent după consum.
Ce conține?
Untișorul conține vitamina C, E, calciu, potasiu și fibre alimentare care ajută la reducerea nivelului colesterolului și îmbunătățește circulația. Acidul folic este bun pentru menținerea sănătății creierului. Popular, din timpuri străvechi, se spune că zeama obținută prin fierberea untișorului este un tratament excelent împotriva hemoroizilor. O altă metodă era de-a zdrobi frunzele în mojar și a le amesteca cu untură. Se obținea astfel un fel de unguent rustic – vă las să vă imaginați restul.
Untișorul se găsește primăvara în piețe, vândut de țărani în buchețele mici legate cu sfoară, alături de leurdă, cu care, în mod tradițional, este amestecat în salate rustice proaspete. Untișorul este salata tradițională în săptămâna Paștelui tocmai pentru efectul tonic digestiv și detoxifiant, care permite organismului, obișnuit cu postul, să metabolizeze mâncarea bogată de sărbători. Planta are un gust ierbos intens, dar tocmai acest lucru o face deosebită de salatele crescute în sere, cu gust sec de apă și pline de pesticide.
Știu ei ce știu acești țărani.
Are un gust special, iti lasa o senzatie de gras in gura, la sfarsit, de unde-i vine si numele. Se gaseste chiar in perioada asta prin paduri (am fost acum cateva zile la cules de leurda si am vazut si untisor).
Asa este. Abia astept sa ajung si eu prin padure. Sunt curioasa cum ma va inspira untisorul – poate altceva decat o salata. Pe siteurile internationale exista retete surprinzatoare cu ‘lesser celandine’, cum il numesc englezii.
A, ce tare. 🙂 Nu stiam ca se foloseste si in altceva decat in salate. 🙂
O sa iti arat 3 retete la care nu te-ai fi asteptat 🙂
Mi-ar placea sa aflu experienta celor care citesc acest blog cu fiecare dintre plantele pe care le-am postat. Poate, cine stie, incerci si tu ceva nou cu untisorul.
http://www.eatweeds.co.uk/lesser-celandine-recipe
http://www.eatweeds.co.uk/lesser-celandine-stroganoff
http://www.tasty-cuisine.com/Pasta-Salad-With-Feta-Cheese-And-Lesser-Celandine/Pasta-salad-with-feta-cheese-and-lesser-celandine-recipe.html
Multumesc 🙂
Untisorul se culege si se mananca numai pana a inflorit – dupa ce a inflorit, cel mult cateva frunzulite.
Imi pare tare rau ca nu ai raspuns inca la primul meu comentar pe lam facut deja pe blogul tau si-mi pare si mai rau ca nu stiu cine se ascunde in spatele numelui Highway….
Numai bine!
Precizările tale sunt bine venite, mai ales acum când sezonul untișorului se reîntoarce! Am căutat printre alte comentarii, dar n-am mai găsit nimic de la tine – cumva comentariul tău nu a ajuns. Dar mă găsești aici oricând și mai stăm de vorbă!
Iti multumesc pt. raspuns, vad acum ca am ratacit cumva nu numai primul comentariu (facut la spelta), ci si liniuta de la „l-am” din comentariul de azi… Sa inteleg ca nu-mi poate fi satisfacuta curiozitatea referitoare la omul din spatele lui Highway???
Draga mea, nu e nici un secret. Mă poți găsi pe https://www.facebook.com/IerburiUitate și putem vorbi și în privat dacă vrei 🙂
Pingback: Spring Watercress Salad | Salata de untisor
Pingback: Salata de untisor cu dressing de otet balsamic | Gourmandelle.com
Pingback: Salata de untisor cu dressing de otet balsamic | Gourmandelle
Cum sa-ti multumesc pentru informatiile de pe blogul tau? 🙂
Eu mă bucur că mă citești!
in zona vaii Sibiului ii spune salatica si se foloseste la ciorba de salata, in loc de salata